Náklady na zimnú údržbu mestských komunikácií odhadujú na 600.000 eur

22.11.2011 Prešov

Prešov 21. novembra (TASR) – Dve dodávateľské spoločnosti, ktoré pre mesto Prešov zabezpečujú údržbu ciest a chodníkov, finišujú s prípravami na nadchádzajúcu zimnú sezónu. Údržbu siete vozidlových komunikácií v dĺžke 170 kilometrov realizuje Správa a zimná údržba prešovských ciest, s.r.o. (SaZÚPC). O 177 kilometrov chodníkov sa stará spoločnosť Záhrada real, s.r.o.
Vedúci oddelenia verejnoprospešných činností Mestského úradu v Prešove Kamil Sepeši dnes pre TASR uviedol, že pre zimnú sezónu 2011/2012 bolo obstaraných 1500 ton inertného posypového materiálu a 150 ton chemického posypu. Na údržbu je pripravených 31 mechanizmov.
\"Vychádzajúc z potrieb predchádzajúceho obdobia budú potrebné finančné prostriedky vo výške 630.000 eur na zabezpečenie zimnej údržby v sezóne 2011/2012,\" odhadol Sepeši. Dodal, že ide o rozpočtovú položku, ktorá sa prelína z jedného kalendárneho roka do druhého, nakoľko zimná údržba sa začína 15. októbra a končí v marci nasledujúceho roka.
Priebeh zabezpečovania činností a postupov koordinuje dispečer zimnej údržby. Sepeši uviedol, že SaZÚPC v spolupráci s radnicou pripravuje počnúc touto zimnou sezónou opatrenie, ktorého cieľom je zvýšenie efektivity činností.
\"Prostredníctvom takzvaného pasportu zimnej údržby a monitoringu pohybu vozidiel vieme zabezpečiť informovanosť občanov o rozsahu a aktuálnosti výkonov zimnej údržby,“ uviedol vedúci oddelenia. Zdôraznil, že všetky výkony a činnosti budú vykonávané v súlade s platnou legislatívou a s prihliadnutím na bezpečné a čo najmenej problémové stavy.
„V prípade opačných poznatkov žiadame občanov, aby kontaktovali zástupcov mesta, resp. dispečerskú službu zimnej údržby na okamžitý zásah a zabezpečenie odstránenia vzniknutého stavu,\" upozornil Sepeši.
Radnica v tejto súvislosti upozorňuje vodičov, aby parkovali na vyhradených parkovacích miestach a odstavných plochách, čím pomôžu zabezpečiť plynulejší a kvalitnejší výkon zimnej údržby v meste.
 

Vyberte región